poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Młoda fasolka w pomidorach chilli



Młoda fasolka to luksus, którym możemy się cieszyć tylko przez chwilę, potem pozostaje nam twarda łupinka i całonocne namaczanie… zatem póki jest, to korzystajmy z niej na całego. Tą pyszną potrawę zrobicie w góra 20 minut, a zachwycać będziecie się duuużo dłużej. Fasolka w dłoń i do roboty :)

  

Potrzebujecie (na 2 osoby): 
  • 400 g fasolki świeżej drobnej
  • 5 dużych pomidorów malinowych
  • papryczkę chilli do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • bazylię
  • parmezan
  • olej rzepakowy

I do dzieła:
  1. Fasolkę płuczemy w wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak żeby było jej dwa razy więcej, wodę leciutko solimy. Niech się gotuje.
  2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, wycinamy szypułki i gniazda nasienne, kroimy w kostkę (taką średniej wielkości).
  3. Chilli kroimy w małe kawałeczki.
  4. Na dobrze rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojone pomidory – dusimy na tym ogniu pilnując, żeby się nie przypaliły. Powoli zaczną się rozpadać – możemy im lekko pomóc widelcem. Dodajemy chilli i pieprz
  5. Fasolkę po 15 minutach odlewamy i wrzucamy do pomidorów – mieszamy delikatnie, tylko tak, aby pomidory oblepiły fasolkę – i tak niech razem pobulgoczą z 5 minut.
  6. Dodajemy olej rzepakowy i mieszamy.
  7. Przekładamy fasolkę do miseczki – posypujemy parmezanem, bazylią.

Dodałam jeszcze na wierzch dopiero co zrobione suszone pomidorki, ale to raczej z czystego łakomstwa i chęci spróbowania - oczywiście smakują super :)

Bon Appetit!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz