Tego będziecie potrzebować (dla 4 osób):
200 g kaszy gryczanej niepalonej
400 g kurek
400 g dyni
1 cebula
pestki dyni i słonecznika
papryczka chilli do smaku
olej rzepakowy
natka pietruszki
Działamy:
1. Kroimy papryczkę chilli, cebulę i dynię w kostkę. Dynię tnę na spore kawałki, żeby było czuć jej smak. Chwilę podsmażamy razem na patelni na oleju rzepakowym.
2. W międzyczasie gotujemy kaszę – jeśli kupujecie kaszę w woreczkach foliowych, a nie na wagę, to przed ugotowaniem wysypcie ją z woreczka – gotowany plastik to nic dobrego!
3. Kurki czyścimy po bieżącą wodą, ja na koniec moczę je chwilę w zimnej wodzie z solą – resztki piasku powinny się wtedy wypłukać. Osuszamy. Większe tniemy na trochę mniejsze kawałki, a średnie i małe zostawiamy w całości. Podsmażamy około 5 minut na oleju rzepakowym. Regularnie pozbywamy się wody, którą puściły grzyby – po to, aby były jędrne.
4. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i dodajemy do kaszy.
5. Do kurek dodajemy dynię z cebulą i kaszę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy i wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
6. Zapiekamy 15 minut.
7. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i voila!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz