niedziela, 28 września 2014

Warzywa w zielonym curry

Robi się chłodniej więc czas na coś rozgrzewającego. Na bazarku mnóstwo pyszności, aż trudno podjąć decyzję "co dziś zjemy". Zazwyczaj moje dania są dwu-trzy-składnikowe, dziś jednak zaszalałam i powstało pyszne danie, po którym ślad zaginął w błyskawicznym tempie.





Tego będziecie potrzebować (dla 4 osób):
  • 0,5 kg dyni (ja użyłam piżmowej),
  • pół cukini
  • kilka różyczek kalafiora (ja użyłam zielonego - bo jest piękny ;))
  • pomidorki koktajlowe
  • jarmuż
  • olej rzepakowy
  • pasta zielone curry
  • puszka mleka kokosowego
  • papryczka chilli do smaku
  • ryż (ja użyłam brązowego)


Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, cukinię kroimy w kostkę, odrywamy różyczki kalafiora, pomidorki kroimy na pół, jarmuż rwiemy na kawałki tak, aby pozbyć się twardego łyka liści.
2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chilli, 3-4 łyżki pasty curry i podgrzewamy razem około minuty.
3. Na patelnię wrzucamy cukinię, dynię i kalafiora  - podsmażamy chwilę z pastą.
4. Wlewamy mleko kokosowe - mieszamy i niech się podgotowuje na wolnym ogniu około 5 minut.
5. Dorzucamy liście jarmużu, żeby torchę zmiekły - gotujemy 10 minut.
6. Dorzucamy pomidorki - mieszamy i wyłączamy ogień - niech pomidorki przejmą ciepło od potrawy - trochę w niej poleżą (dzięki temu będą jędrne, ciepłe i nie bedzie odchodzić od nich skórka).
7. Nakładamy ryż - polewamy sosem i pałaszujemy :)

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz