Tego będziecie potrzebować (dla 4 osób):
- 0,5 kg dyni (ja użyłam piżmowej),
- pół cukini
- kilka różyczek kalafiora (ja użyłam zielonego - bo jest piękny ;))
- pomidorki koktajlowe
- jarmuż
- olej rzepakowy
- pasta zielone curry
- puszka mleka kokosowego
- papryczka chilli do smaku
- ryż (ja użyłam brązowego)
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, cukinię kroimy w kostkę, odrywamy różyczki kalafiora, pomidorki kroimy na pół, jarmuż rwiemy na kawałki tak, aby pozbyć się twardego łyka liści.
2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chilli, 3-4 łyżki pasty curry i podgrzewamy razem około minuty.
3. Na patelnię wrzucamy cukinię, dynię i kalafiora - podsmażamy chwilę z pastą.
4. Wlewamy mleko kokosowe - mieszamy i niech się podgotowuje na wolnym ogniu około 5 minut.
5. Dorzucamy liście jarmużu, żeby torchę zmiekły - gotujemy 10 minut.
6. Dorzucamy pomidorki - mieszamy i wyłączamy ogień - niech pomidorki przejmą ciepło od potrawy - trochę w niej poleżą (dzięki temu będą jędrne, ciepłe i nie bedzie odchodzić od nich skórka).
7. Nakładamy ryż - polewamy sosem i pałaszujemy :)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz