- 10 kg pomidorków koktajlowych lub 4 kg pomidorów paprykowych
- olej rzepakowy
- przyprawy, jakie lubicie - ja zrobiłam i z papryczką chilli, i z oregano i z bazylią i ziołami prowansalskimi.
I do dzieła:
Dalej to już tylko czekamy na jesień i zimę, aby cieszyć się na samą myśl o
pysznej bruschetcie, sałatce, czy makaronie
z pomidorkami własnej roboty :)- Pomidorki myjemy, kroimy na pół
- Na blasze piekarnika rozkładamy podwójnie papier do pieczenia (żeby się nie przypiekły) i układamy pomidorki
- Nastawiamy piekarnik na 120 stopni
- Pomidorki smarujemy olejem zmieszanym z ziołami, które wybraliśmy
- Wstawiamy na samą górę piekarnika i włączamy dolne grzanie
- I tak niech sobie schną 7-8 godzin – sprawdzajcie co jakiś czas, czy nie przywierają
- Wyjmujemy pomidory i wstawiamy do piekarnika czyste słoiczki i pokrywki – na 15 minut
- Gdy słoiczki ostygną – wrzucamy do nich pomidorki – teraz można tez dodać świeże zioła czy papryczkę chilli
- Zalewamy olejem rzepakowym
- Zamykamy i chowamy w ciemne miejsce, aby olej nie stracił swoich cennych właściwości.
Mmmmmmniaaaaaam! Wyglądają wyjątkowo smakowicie! :) koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń